vrijwilligster.reismee.nl

Zo daar ben ik weer met een update

Momenteel is het hier erg warm, rond de 34 graden. Zelfs voor hier is dat blijkbaar extreem. Inmiddels ben ik ook al wat verkleurd. Wij willen immers bruin worden terwijl ze hier juist witter willen worden, hoe raar kan het zijn. Het is hier trouwens wel om zeven uur al donker, hier kennen ze geen zomer en/of wintertijd. Er vinden momenteel wel veel stakingen plaats in Kathmandu. Er rijden dan bijna geen taxi's en de meeste winkeltjes hebben de rolluiken dan dicht en gaan ook niet open. Er zijn dan allemaal demonstrerende mensen op straat. In Nepal heb je allerlei kasten/bevolkingsgroepen en deze wonen overal verspreid. Nu wil de regering dat deze kasten/bevolkingsgroepen in een bepaald gebied bij elkaar gaan wonen. Dit zou dan een volksverhuizing tot stand brengen en dit willen de mensen niet vandaar deze demonstraties. Op deze dagen moet je blijkbaar goed uitkijken op straat en vragen of het veilig is om bijvoorbeeld naar een tempel ofzo te gaan in een bepaald gebied. Dus even afwachten wat dit allemaal te weeg gaat brengen.

Inmiddels ben ik ook al naar de apentempel (Svayambunath) geweest en naar Pashupatinath (ganges van Nepal).

Svayambunath is een geweldig mooi complex waar je echt tot rust kunt komen. Het is een van de belangrijkste stoepa's hier. Boven aangekomen stond ik dan ook oog in oog met de ogen van Boedha. Ook zie je overal gebedsvlaggetjes. Rondom de stoepa bevinden zich onderkomens voor pelgrims, woonhuizen, soevenirswinkels en kloosters met monniken. De trap er naar toe heeft maar liefst 365 treden. De apentempel is overigens vlakbij het tehuis waar ik werk. Ook ben ik dus naar Pashypatinath geweest, de ganges van Nepal. Dit complex is heilig door zijn ligging aan de Bagmati rivier. Het is eventjes raar en onwennig om dit complex te betreden. Hier vinden dus ook allerlei crematies plaats op vierkante plaforms. Het rare ook om te zien is dat er dus ook gewoon mensen de was doen in deze rivier en dat kinderen er ook gewoon in zwemmen en zelfs op zoek gaan naar sieraden vd overledenen. Bij dit complex zijn er ook veel Sadhus te zien die hun normale gebruiken dus hebben afgezworen. Natuurlijk heb ik alles vanaf een afstandje bekeken maar het is wel een indrukwekkende plek die je gezien moet hebben... Dit kunnen wij zo niet in Nederland. Deze 2 bezienswaardigheden liggen allebei op ongeveer een uurtje loopafstand. Na zo'n bezichtiging ben je dan ook echt wel weer blij om thuis te zijn... Het is warm en in die drukte en die ongelijke wegen, het gaat wel in de beentjes zitten hoor! De kennedymars is er niks bij ahum.... De rivieren zijn hier ook zwaar bevuild met allerlei rotzooi en voornamelijk plastic. Je ziet bijna het water niet meer en het stinkt er gruwelijk. Waarschijnlijk wachten ze op de moessonregens zodat alles weer wegspoeld maar waar naar toe.....??!! De nepalese straatjes zijn ook erg indrukwekkend. Het is er een chaos mbt verkeer, stof en gaten in de weg en dan zitten er overal hele kleine winkeltjes waar dan bijvoorbeeld een ouderwetse kapper, naaister, fietsenmaker, eetstalletjes zitten maar dan allemaal zoals 100 jaar terug. Prachtig om ergens langs de kant te gaan zitten en om te kijken wat er dan allemaal voorbij komt. Riksja's, mensen die manden op het hoofd sjouwen of zelfs complete kasten die lopend worden vervoerd, kortom een mooi tafereel allemaal. De volgende keer zal ik wat meer vertellen over de kinderen en het tehuis.

francy

Hey, goed om te lezen dat je er ook kunt genieten van de mooie dingen die er te zien zijn. Ben benieuwd naar je volgende stuk over de kinderen en het tehuis. Geniet van het mooie weer , hier is het net herfst. Tot je volgende verhaal.

Blondie

Beetje verkleurd? Volgens mij ben jij al poeppiebruin ;)
Gaaf hoor zoveel te zien en zo'n goed weer, ik ben jaloers. Jammer dat skype niet lukte vandaag maar komt goed. Geniet er van en niet verdwalen want dan wordt het echt 80km kennedymars :) xx

Mayke

Fijn dat je ook tijd hebt om dingen te gaan bekijken.
Dat het indrukwekkend is geloof ik direct.
Wij zijn wel jaloers op de temperatuur daar. Wij moeten het doen met veeeeel minder dan de helft. (vandaag 9 graden)

Dirk

Heej Tonnie, leuk he, om over het straatbeeld van Kathmandu te schrijven. Het blijft mij ook nog steeds boeien. Bakthapur ben ik al geweest maar ik ga zaterdag graag mee naar Kirtipur..Ik zal wel even navragen hoe daar het makkelijkste te komen of heb jij al tips gehad van mensen? zaterdag 9 uur hot breads is prima dan..
Moet eerlijk zeggen dat al die stakingen mijn dagen toch wel wat saaier maken. Ik verslind boeken bij het leven en zie de eerste keer dat ik in Nepal ben al zoveel dat ik bang ben dat ik straks niet meer terug hoef. Dat is echter niet wat ik wil ;)

Wil

Heerlijk om te kunnen klagen over het mooie weer he. Dat doen wij niet. Gaan jullie ook maar even naar Kirtipur. Wij zijn even naar Asten gefietst. Ook heeel mooi hoor.

Paul

He Tonnie,

zo te lezen heb je het goed naar je zin. Er zal ongetwijfeld ook nog veel te zien zijn. je bent in ieder geval met belangrijk en goed werk bezig. Jou kennende zullen jij en de kinderen wel goed met elkaar kunnen opschieten. Geniet ervan. Je bent goed bezig!

sonja

Hoi Tonnie, heb je wat van zon hierheen geblazen? Bedankt, wij kunnen ons er nu iets van voorstellen wat het ong. zal zijn. Geen 32 gr. Maar met 23 zijn wij al heel blij. Wat spannend zal dat gevoel zijn geweest om bij de Ganges te zitten kijken, ik had er graag bij geweest. Ik kijk uit naar de verhalen die je nog zult schrijven. Pas goed op jezelf. Gr.

Marianne Lodewijks

Hallo Tonnie,
Geweldig wat je daar allemaal doet, petje af voor wat je er voor over hebt. Geniet er van want de weken zijn zo weer voorbij en zit je weer bij Rabo op kantoor.
Groetjes van de moeder van Ingrid

Biertje

Wat ontzettend leuk om je verhalen te lezen!
En wat super dat het zo goed gaat!
Liefs Thirza